Wie

Mijn naam is Anita Houwers en ik ben docent Nederlands als Tweede Taal. Taal is mijn passie, al mijn hele leven. Na mijn studie Chinees aan de Tolk-Vertalersopleiding Maastricht en aan de Universiteit Leiden, heb ik een tijd in China Engelse les gegeven. Vervolgens ben ik naar Parijs verhuisd waar ik als vertaler/proofreader heb gewerkt.

Dankzij mijn buitenlandervaringen weet ik hoe het is om je als buitenlander in een vreemd land staande te moeten houden. Een goede beheersing  van de taal en kennis van de cultuur is cruciaal om je weg te vinden in een andere samenleving. Dit geldt voor het dagelijks leven maar zeker ook op het werk.

Terug in Nederland heb ik veel  kennis opgedaan over de Nieuwe Nederlanders. Mijn werk als taalcoach via VluchtelingenWerk heeft me inzicht gegeven in de mogelijkheden en moeilijkheden die anderstaligen in Nederland ondervinden.

Mijn interesse in taal en andere culturen heeft me doen besluiten de post-HBO Opleiding Docent NT2 (Nederlands als Tweede Taal) te gaan volgen aan het taleninstituut van de Radboud Universiteit Nijmegen. Als gecertificeerd docent NT2 heb ik eerst gewerkt bij het COA Heerlen en me vervolgens toegelegd op taaltrainingen voor het bedrijfsleven. Na een cursus gericht op het verzorgen van trainingen Nederlands op de Werkvloer voor MOE-landers (Midden- en Oost-Europeanen), heb ik Dutch@work opgericht.

Werkgevers maken tegenwoordig steeds meer gebruik van arbeidsmigranten. In de regio Brabant en Noord- en Midden-Limburg zijn veel MOE-landers (Midden- en Oost-Europeanen) aan het werk. Naarmate de buitenlandse werknemer langer in dienst is, worden er steeds meer eisen gesteld. Met name aan de kennis van het Nederlands, de sociale omgangsvormen en van de geschreven en ongeschreven regels binnen de onderneming.

Middels een cursus op maat, gericht op de specifieke werkzaamheden van de werknemer en met oog voor de cultuur binnen het bedrijf, zullen uw werknemers sneller aan deze eisen voldoen.